Connect with us

BiH

CRNOGORCI RASTURILI VULINA: Autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva jest historijska činjenica!

Published

on


Na upit Antene M za komentar jučerašnje izjave srpskog ministra odbrane kako “Vladi Crne Gore niko ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je izmislila i okupaciju Srbije”, PR služba crnogorskog Ministarstva odgovorila je ovako:

– Ministar Vulin bi morao znati da i nepoznavanje historije, kao i nepoznavanje prava, škodi. Da zna historiju Crne Gore, znao bi da je Crnogorska autokefalna crkva historijska činjenica. U Sintagmi iz 1855. pod rednim brojem 9 na popisu je autokefalnih crkava. U Ustavu knjaževine Crne Gore, također, definirana kao autokefalna. Za ovu priliku dovoljno, jer bi navođenje još hiljada dokumenata koji to potvrđuju, kolegu Vulina moglo odvojiti od redovnih aktivnosti – navode iz Ministarstva  Crne Gore.

U reagiranju na odgovor crnogorske vlade predsjeedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji ih je pozvao da ne usvajaju prijedlog zakona o slobodi veroispovesti, Vulin je jučer kazao da Vlada Crne Gore, šuti o “velikoj Albaniji” i ne smije ni da progovori kada joj albanski premijer Edi Rama otvara i zatvara granice.

Ali se, zato, ističe, rado miješa u unutrašnja pitanja Srbije i zastupa nezavisnost Kosova sa više žara i od Albanije.

“Vučić ih je zamolio da ne otimaju imovinu Srpske pravoslavne crkve i da Srbima u Crnoj Gori ne otmu i veru kada su već oteli sve ostalo. Kao odgovor na molbu državnika zabrinutog za Srbe i njihovu crkvu usledio je napad na Vučića”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Mirovna politika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori nema ni saveznika ni sagovornika, istakao je Vulin i dodao da Srbi u Crnoj Gori nemaju više pravo ni na svoje svetinje.

“Niko Vladi Crne Gore ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je izmislila i okupaciju od strane Srbije, ali nemojte očekivati da Srbija ćuti dok otimate svetinje Srba”, poručio je ministar Vulin.

S druge strane, Crnogorci tvrde da Fond dokumenata Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, koji se nalazi u Arhivu Crne Gore, na Cetinju, sadrži mnoštvo dokaza (u 110 fascikli) o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. 

I sabrana djela Mitrofana Bana, objavljena u više tomova, takođe su uvjerljiv izvor koji svjedoči o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. I (sačuvana) arhiva o zasjedanjima Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, nudi dokaze o njenoj autokefalnosti, a i službeni časopis crnogorskog Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova – “Prosvjeta” (1889–1901) takođe sadrži brojne fakte i dokaze o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. 

Isto tako, Crnogorici navode brojne akti i članke o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, koje je objavio list “Glas Crnogorca” u periodu od 1871. do 1922. godine.

(S.B./Agencije)

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo