Connect with us

Sport

GROM IZ VEDRA NEBA: Uhapšen legendarni Michel Platini, teške optužbe za korupciju zbog SP-a u Kataru…

Published

on


Bivši predsjednik UEFA-e Michel Platini uhićen je u predgrađu Pariza zbog sumnji na korupciju u slučaju dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru. Glavni tajnik bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja također je u policiji, ali samo na ispitivanju. On nije uhapšen.

Platini je bio predsjednik Uefe od 2007. do 2015. godine kad mu je Fifin odbor za etička pitanja zabranio rad u nogometu zajedno sa Seppom Blatterom koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva milijuna dolara. Godinu dana ranije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Bivši neimenovani član tima koji je sastavljao kandidaturu Katara tvrdio je da je nekoliko afričkih nogometnih dužnosnika dobilo 1,5 milijuna dolara da glasaju za Katar. U ožujku 2014. godine otkrivetno je da je bivši predsjednik CONCACAF-a dobio dva milijuna dolara od jedne katarske tvrtke, a taj slučaj američki FBI još istražuje.

Pet od šest najvećih Fifinih sponzora, Sony, Adidas, Visa, Hyundai i Coca-Cola tražili su od FIFA-e da istraže navodno optužbe da je Katar nezakonito dobio domaćinstvo, a potpredsjednik FIFA-e Jim Boyce rekao je da će podržati novo glasanje, ako se optužbe potvrde. FIFA je provela internu istragu, ali je, očekivano, zaključila da je sve bilo čisto.

Iako je u početku optužio “rasističke britanske medije” za hajku protiv Katara, Sepp Blatter je u nedavno izdanoj autobiografiji optužio Katar za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

“Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milijunskim ulaganjima u francuske zrakoplove i Paris Saint-Germain pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nagovarao svoje istaknute nogometne poznanike da glasaju za Katar. I Michel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu”, napisao je Blatter.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo