Connect with us

BiH

HRVATI NA NOGAMA: Grupa neofašista pokrenula okupaciju Rijeke, tvrde da pripada Italiji!

Published

on


Dvojicu od njih policija je u četvrtak u jutarnjim satima zatekla sa zastavom Kraljevine Italije ispred Guvernerove palače u Rijeci. Kako su rekli u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, sankcionirani su po odredbama Zakona o narušavanju javnog reda i mira. Naplaćena im je novčana kazna te su vraćeni u Italiju uz izrečenu zabranu ulaska u Hrvatsku. Kod njih je policija pronašla i letke na kojima su bili citati D’Annunzijevih nacionalističkih govora.

Planirana “invazija”

Policija je u kasnim popodnevnim satima potvrdila i da je u 13 sati i 50 minuta ispred Guvernerove palače uhapsila još dvojicu pripadnika grupe, u dobi od 55 i 19 godina. I njihova je namjera bila zastavu Kraljevine Italije izvjesiti na Palaču. Privedeni su na razgovor, piše Jutarnji hr.

A sve je počelo rano ujutro, na dan obilježavanja stote godišnjice ulaska talijanskog protofašista Gabrielea D’Annunzija i njegovih legionara u Rijeku te proglašenja paradržave. Grad na Rječini probudio se pod okupacijom talijanskih nacionalističkih “trola” – u 6.45 ujutro, građani su dojavili policiji da je neko na ogradu ispred Guvernerove palače izvjesio povijesnu zastavu Kraljevine Italije. Policija je odmah došla na mjesto događaja i tamo zatekla dva mladića, talijanska državljanina u dobi od 19 i 20 godina s manjom zastavom Kraljevine Italije.

Jutarnji piše da je  “invazija” talijanskih fašista na Rijeku pomno planirana. U Hrvatsku su namjeravali ući iz više pravaca – autobusima, motorima i malim avionima. Tokom dana s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika. Hrvatske sigurnosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke grupe. Stoga je za sva tri aviona izdana zabrana ulaska u hrvatski zračni prostor. Nisu na silu pokušali ući u Hrvatsku jer bi u tom slučaju morali intervenirati hrvatski borbeni avioni. No, “Vodoinstalateri” se nisu predavali. Vratili su se na mjesto polijetanja te su se u popodnevnim satima njih četvorica prebacili u dva nova Pipera i poletjeli prema Hrvatskoj. Sletjeli su na aerodrom na Krku. Dočekali su ih pripadnici hrvatske policije i priveli na razgovor. Prema dostupnim informacijama, talijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu od sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku kako bi prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe.

No, nešto kasnije su javili da ipak odustaju od tog plana. Kako se doznaje, hrvatske sigurnosne službe tijesno su surađivale po ovom pitanju s talijanskim kolegama te su uspjeli spriječiti ulazak većeg broja talijanskih fašista u Hrvatsku. Dio njih koji su se pomiješali s bajkerima ili su putovali autobusima ipak se probio do Rijeke. Ubrzo nakon uhićenja dvojice provokatora društvenim mrežama počele su se širiti fotografije ovog čina i iskristaliziralo se ko je preuzeo zasluge za akciju. Radi se o “misterioznoj” talijanskoj neofašističkoj organizaciji Gli Idraulici koja je, navodno, ovim činom pokušala podsjetiti na “bolja vremena” i pod hashtagom #restiamofiumani (ostajemoriječani) poručiti talijanskoj Vladi da se počne boriti za talijanske nacionalne interese i da još ima onih koji su se za to spremni boriti. Do slične provokacije ljetos je došlo također u Rijeci, kada je na Trsatskoj gradini izvješena talijanska zastava.

Guvernerova palača, zgrada koja se danas zove Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, za D’Annunzijeve fanove ima povijesnu simboliku s obzirom na to da je talijanski diktator nju izabrao za svoju riječku rezidenciju i s njenog balkona držao svoje govore. Danas se pripremalo i otvorenje velike izložbe u Rijeci, baš u toj zgradi, pod naslovom “D’Annunzijeva mučenica”. Ta izložba koja, za razliku od tršćanske, polazi iz antifašističke inicijative, tematizira Rijeku kao grad-mučenicu (to je, inače, D’Annunzijeva sintagma).

Oštra osuda

Osim u Rijeci, “trolalo” se i u Trstu, gdje je u četvrtak otkriven spomenik D’Annunziju, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel oštro je osudio taj čin. Osudio je i zastavu i letke.

– Najstrože osuđujem podizanje spomenika čovjeku koji je u osvajačkom pohodu nametnuo talijansku vlast u Rijeci, prije sto godina, suprotno svim tadašnjim odlukama pozicija vlasti i svjetskih sila. Osuđujem i provokacije koje su se u Rijeci dogodile danas razbacivanjem letaka i postavljanjem zastave na ogradu Muzeja, a koje su očito povezane s istom idejom glorifikacije tog začetnika i preteče fašističke ideologije – rekao je Obersnel.

Istaknuo je da je D’Annunzio okupirao Rijeku, sa svojim je jedinicama ušao u dotad slobodan grad i nasilno nametnuo svoju vlast koja je terorizirala hrvatsko i ostalo netalijansko stanovništvo smatrajući da Rijeka treba biti talijanska.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da  provokacije u Hrvatskoj ne prolaze te da Vlada ne dopušta da se krši pravni poredak i dignitet države.

“Mi smo dali prosvjednu notu i ministar Gordan Grlić Radman je imao medijski nastup u kojem je bio sasvim jasan. Osudlili smo te odluke lokalnih vlasti bez obzira što se talijanska vlada od toga distancira kao i niz provokacija koje su se dogodile danas u Rijeci. Provokacije ovdje ne prolaze, sve vidimo i sve lovimo i ne dopuštamo da bilo tko na bilo koji način krši pravni poredak i ruši dignitet države”, kazao je Plenković.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo