Connect with us

Biznis

Kako nastaje slanica: Zavirite u Rudnik soli u Tuzli koji obara rekorde

Published

on


Rudnik soli u Tuzli dočekao je bolje dane uz obaranje ličnog rekorda u proizvodnji i ostvarenje dobiti od 2.600.000 KM. Nakon godišnje dobiti koja je veća za 500 posto od planirane stvorile su se prilike i za nove investicije, ali i zapošljavanje radnika.

Rudnik soli u Tuzli dočekao je bolje dane uz obaranje ličnog rekorda u proizvodnji i ostvarenje dobiti od 2.600.000 KM. Nakon godišnje dobiti koja je veća za 500 posto od planirane stvorile su se prilike i za nove investicije, ali i zapošljavanje radnika.

Rudnik soli u Tuzli u bliskoj prošlosti nalazio se u katastrofalnom stanju, a mnogi mu nisu predviđali baš tako svijetlu budućnost.

Zbog nagomilanih dugovanja bilo je prijeko potrebno pokrenuti proces finansijske konsolidacije, a nakon što je plan u cijelosti ispunjen laganim koracima se pošlo i u investicijske cikluse koji podrazumijevaju modernizaciju proizvodnih postrojenja.

U 2018. godini planirano povećanje proizvodnje ostvareno je u cijelosti, pa je skoro 3,5 miliona kubnih metara slane vode proizvedeno i isporučeno prema kupcima – kompaniji Sisecam Soda Lukavac, Panonskim jezerima u Tuzli i Fabrici soli Solana.

“Pored ostvarenih količina u proizvodnji možemo se pohvaliti i ostvarenim pozitivnim finansijskim rezultatom od 2,6 miliona KM, što je više od 500 posto iznad planiranih finansijskih vrijednosti koje su bile zacrtane u 2018. Spomenuti iznos predstavlja čistu dobit nakon plaćanja svih poreza”, kaže za Klix.ba direktor Rudnika soli u Tuzli Anis Šaldić.

Stvaraju i uštede

Tuzlanski Rudnik soli uveliko je poprimio obrise savremenog rudnika koji u red prioriteta stavlja i energetsku efikasnost. U svom posjedu ima četiri pumpne stanice za tehnološku vodu, od kojih su već dvije modernizovane, odnosno automatizovane.

Na ovakav način stvorile su se i određene uštede, s obzirom na to da je kroz ranija manuelna postrojenja dolazilo do raznih oštećenja, ali i uništavanja slanice.

“Naši naredni koraci su nastavak automatizacije postrojenja na kompletnom rudniku, a u ovoj godini na jednoj pumpnoj stanici pored automatizacije će biti ugrađeni i motori s frekfentnim upravljanjem. Za pumpnu stanicu ‘Brana Modrac’ već je urađena i dokumentacija za realizaciju projekta energetske efikasnosti koji bi trebao biti okončan do kraja ove godine, a stvorit će uštedu električne energije od 30 posto”, istakao je Šaldić za Klix.ba.

Ove godine Rudnik soli u Tuzli ugovorit će investicijski ciklus u iznosu od šest miliona KM, a najveći dio ulaganja se odnosi na otvaranje novih bušotina bez kojih nema proizvodnje slane vode. U 2019. planirano je da budu otvorene tri nove bušotine.

Sve bušotine iz kojih tuzlanski rudnik crpi slanicu nalaze se na ležištu Tetima, a u ovom trenutku se četiri koriste za uvodno izluživanje, dok je 11 u punoj industrijskoj proizvodnji.

“Za ostatak ove godine planirano je da 15 bušotina bude u proizvodnji, a dvije u uvodnom izluživanju. Sve one će moći proizvesti 25 posto više slane vode u odnosu na potrebe kupaca. Također, za godinu, ili eventualno dvije planirano je i otvaranje novog proizvodnog pogona na drugom dijelu ležišta. Za sam objekat i instalaciju bit će izdvojeno okvirno milion KM, a sve ostale strukture koje su neophodne zahtjevat će dodatna finansijska sredstva”, dodaje Šaldić.

Kako nastaje slanica?

Šaldić nam priča da je Rudnik soli modernog dizajna i kontrolisane eksploatacije, a danas je u cijelosti sačinjen od zatvorenog sistema te je nemoguće vidjeti slatku i slanu vodu.

“Proces je zatvoren, a prosto objašnjeno, on se odvija na način da slatku vodu pumpama kroz cijevi, uz određene pritiske, šaljemo do bušotine u kojoj ona otapa so. Pod pritiskom slanica industrijske koncentracije izlazi kroz drugu cijev te se ubacuje direktno u rezervoare. Svakih šest mjeseci zaustavljamo rad bušotina i tada kamere spuštamo unutra kako bismo snimili stanje, sigurnost i oblik bušotine”, pojašnjava nam Šaldić.

Nakon proizvodnje slanica se iz rezervoara slobodnim padom, kroz cjevovod u dužini od 25 kilometara šalje u tuzlanskoj Solani i Panonskim jezerima te Fabrici sode u Lukavcu.

Trenutno su u Rudniku soli u Tuzli zaposlena 133 radnika, a prije nekoliko dana okončana je konkursna procedura za zapošljavanje još sedam osoba. Do kraja ove godine planirano je otvaranje još najmanje dva konkursa.Vijest.ba

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo