Connect with us

BiH

NATAŠA KANDIĆ PROZIVA VUČIĆA: ‘Srbija izručuje optužene za genocid, a negira ga’

Published

on


Ona napominje da je Srbija izručila sve koje je Haški tribunal potraživao na osnovu optužnice za genocid.

“Prema tome, stalno imamo sukob u kojem se vidi da država Srbija s jedne strane ispunjava zahtjeve Međunarodnog krivičnog tribunala, a sa druge strane osporoava presudu donijetu od tog istog tribunala”, zapaža naša sagovornica, te dodaje:

“Oni koji predstavljaju državu, institucije i obavljaju funkcije imaju svoje lične političke stavove koje zapravo ne mijenjaju, te ne doprinose da se bilo šta mijenja u Srbiji. Oni uporno zastupaju svoje stavove i postavljaju se kao mjerodavni pravni stručnjaci tvrdnjama da nije izvršen genocid. Sa druge strane su u ime države i institucija Srbije ispunjavali obaveze kada su morali pod pritiskom da uhapse one koji su optuženi za genocid”.

Osvrćući se na istup premijerke Srbije Ane Brnabić koja je kazala da neće ići u Potočare, jer nije ni pozvana, Kandić navodi da Brnabić nije dobrodošla u Potočare upravo zbog svojih riječi koje upućuje sa mjesta predsjednice Vlade Srbije.

“Pretpostavljam da svi u cijelom regionu prate njene izjave i postupke, tako da je na osnovu toga ona nije pozvana u Potočare. Nisu samo u pitanju Potočari, ona je svojim izjavama doprinijela i pogoršanju odnosa i sa drugim zemljama, posebno sa Kosovom. Stoga, ona ne treba da bude predmet rasprave zato što svojim ponašanjem nanosi štetu i nama u Srbiji, ali i štetu poboljšanju odnosa u regiji”, smatra Kandić.

Ona podsjeća da je aktuelni predsjednik, a tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao 2015. obilježavanju genocida u Srebrenici.

“Bio je dobro primljen, ali se sve to završilo nekim incidentom. Iskreno, bolje nije moglo ni da prođe s obzirom da je u pitanju političar koji je itekako bio aktivan i za vrijeme rata”, zaključuje Kandić.

(Vijesti.ba)   

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo