Connect with us

BiH

NEZVANIČNA INFORMACIJA: Radnicima Aluminija isplaćena plaća za juni

Published

on


No, većina radnika i dalje ne dolazi na posao, niti znaju hoće li im i kada biti raskinuti ugovori o radu.

Podsjetimo, 10-tog na 11. jula, 4 minute iza ponoći mostarski Aluminij iskopčan je s visokonaponske mreže, jer zbog nedostatka novca nisu uspijeli kupiti struju za nastavak proizvodnje.

Najavljeno je da će nakon gašenja biti pokrenut stečaj, no dan nakon prestanka rada mostarskog giganta u pregovorima sindikata, uprave i Nadzornog odbora Aluminija s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Miličevićem rečeno je da stečaj nije opcija i da će se pokušati pronaći rješenje za ponovno, postupno i djelomično pokretanje proizvodnje u Aluminiju.

Zbog visokih cijena struje i glinice s jedne strane, te pada cijene aluminija na londonskoj berzi, bivši mostarski gigant upao je u “cjenovne makaze”, zbog čega su njegova ukupna dugovanja narasla na 400 milijuna KM, od čega je dug prema Elektroprivredi HZ HB 293 miliona KM. Aluminij je zapošljavao 900 radnika, koji su, uprkos gubicima, zarađivali u prosjeku više od 3.000 KM, odnosno oko četiri prosječne plaće u Federaciji BH. Plaća direktor Aluminija iznosi oko 20.000 KM a članova uprave više od 10.000 KM!

Aluminij je treći po obimu najveći izvoznik no istovremeno je četvrti najveći uvoznik u Federaciji BiH. U ukupnom izvozu BiH Aluminij sudjeluje s oko 3 posto. 

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo