Connect with us

Scitech

NJEMAČKI DVOBOJ DESETLJEĆA: Audi A3 IV protiv Volkswagen Golfa VIII…

Published

on


O dolasku Volkswagen Golfa osme generacije sve je već poznato, a pomalo u sjeni, ali ništa manje ozbiljno priprema se dolazak njegove, svojevrsne, premium izvedenice Audi A3 četvrte generacije. 

Riječ je o tehnološki, koncepcijski i mehanički praktički jednakim automobilima, napravljenim na zajedničkoj koncernskoj modularnoj platformi, druge generacije. U kakvom su omjeru ova dva automobila, pokazuju brojke – u Njemačkoj je lani prodano 211.512 Golfova i 45.901 A3. Sličan omjer, 5:1, je u na ostalim EU tržištima.

Foto: Autozeitung

Dok je koncepcijski, uglavnom sve poznato, samo što će osnovna benzinska motorizacija, tricilindarska 1.0 TSI u Golfu počinjati s 90, a u A3 sa 116 KS, razlike su u dizajnu i izvedbi. 

U Audiju će sve biti ‘top of the top’. Obje verzije najpopularnije bit će u 5-vratnoj hatchback izvedbi, a dok Audi, za ljeto 2020. priprema novi A3 Cabrio, u Volkswagenu odustaju od Golfa Cabrio. 

Njegovu ulogu preuzima T-Roc Cabrio. No, Golf će dobiti karavansku verziju Variant, međuosovinskog razmaka 2.680 mm, koja će biti  bliska nadolazećoj Škodi Octaviji Combi. 

Foto: Autozeitung

Zanimljivo, da se električne verzije razvijaju unutar novog Volkswagenovog brenda IQ Drive. No, ono što je bitno, dizelska ponuda se ne sužava.

Osnovni dizelaš, u obje verzije bit će 1.6 TDI sa 116 KS, a iznad će biti rangiran novi 2.0 TDI sa 150 i 204 KS. Naravno, doći će i sportske varijante R i S3, čija bi snaga mogla doseći i do 330 KS.

(SB / Autoportal)

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo