Connect with us

BiH

OPĆINA CENTAR POTPISALA PROTOKOLE I ZAKLJUČKE ZA OBNOVU VJERSKIH OBJEKATA: Pogledajte koliko je novca izdvojeno iz općinskog budžeta?

Published

on


Od pomenutog iznosa u okviru granta vjerskim institucijama za obnovu vjerskih objekata, koji se raspoređuje putem Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama, a prema utvrđenim kriterijima, 66 hiljada konvertibilnih maraka dodijeljeno je Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

Ova donacija će biti utrošena za: kupovinu pametne table za džamiju Nahorevo (3.000 KM); sanaciju mekteba džamije na Soukbunaru (5.000); izradu glavnog projekta za džamiju na Kromolju (4.000); konzervatorsko-restauratorske radove na Alipašinoj džamiji (10.000); konzervatorsko-restauratorske radove na džamiji Magribija (7.000); sanaciju krova na džamiji Jezero (10.000); opremanje prostora za druženje omladine u Donjim Velešićima (7.000); zamjenu poda u džamiji Bardakčije (10.000) te izgradnju Rifaijske tekije (10.000). 

Iznos od 5.000 KM dodijeljen je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za obnovu dijela kompleksa u Muzeju stare pravoslavne crkve. Isti iznos izdvojen je i Jevrejskoj opštini Sarajevo za sufinansiranje krečenja radnih prostorija, hodnika, nus prostorija i velike sale, te manje popravke na oštećenim dijelovima zidnih površina. Iznos od 4.000 maraka izdvojen je Franjevačkom samostanu Svetog Ante u Sarajevu za adaptaciju i sanaciju soba i kupatila, krečenje zidnih i stropnih površina, izmjenu vodovodnih instalacija i opremanje kuhinjskog prostora. 

Pored sredstava izdvojenih za obnovu vjerskih objekata, danas su dodijeljena i sredstva za programske aktivnosti i obilježavanje vjerskih praznika u 2019. godini.

Za potrebe Islamske zajednice u BiH izdvojeno je 12.000 KM i to Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo za sufinansiranje organizacije bajramskog koncerta „Bajram dođe, mirišu avlije“ te manifestacije „Selam, ya Resulallah“, a za obilježavanje bajramskih praznika 2.000 KM. Jevrejskoj opštini Sarajevo izdvojeno je 2.000 KM za obilježavanje Pesaha, a isti iznos izdvojen je i Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za proslavu Vaskrsa i svete Tekle, nabavku cvijeća, uređenje, čišćenje i ukrašavanje crkvenog kompleksa.

Župnom uredu Presvetog srca Isusova i Župnom uredu sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu za obilježavanje Uskrsa dodijeljeno je po 2.000 KM. 

Uz riječi dobrodošlice u Općinu Centar načelnik Ajnadžić je izrazio opredijeljenost za nastavak dobre saradnje ove lokalne zajednice sa vjerskim institucijama.

-Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti, poručio je Ajnadžić.

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na sveukupnoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni i ubuduće, te svesrdno podržali prijedlog za realizaciju zajedničkih projekata.

Današnjem potpisivanju u ime Općine prisustvovali su i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnik načelnika Osmo Babić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić, te predstavnici Komisije Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama na čelu sa predsjednikom Bekirom Šuškom.

(SB/Vijesti.ba)

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo