Connect with us

BiH

OPET SE PETLJAJU: Miro Kovač zagovara podjelu BiH u tri regije i izbornu jedinicu za Hrvate

Published

on


U intervju za Radio-televiziju Herceg-Bosne iz Mostara on je kazao kako se to može napraviti u Bosni i Hercegovini kako bi Hrvati bili u potpunosti ravnopravan narod s druga dva ustavotvorna naroda Bošnjacima i Srbima. Pri tome je naveo kako lično snažno zagovara preustroj BiH i njeno približavanje prema euroatlantskim integracijama po modelu Belgije, koja je i sjedište Europske unije i NATO saveza. 

Upitan “kako izbjeći ponavljanje izbora Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva”, Kovač je ocijenio kako njegovi sunarodnjaci u BiH trebaju dobiti izbornu jedinicu kako se takvo što ne bi ponavljalo. On je dodao i kako je zbog složenosti i Belgija ustrojena na sličnom modelu koji svim zajednicama garantira ravnopravnost. 

“Njemačka jezična zajednica ima svoj parlament i svoju vladu. Hrvati mogu imati i svoju izbornu jedinicu i biti ravnopravni s druga dva naroda”, rekao je Kovač. 

Komentirao je i kritike upućivane predsjednici Hrvatske Kolindu Grabar – Kitarović, istakavši kako su “besmislene”: “Konstantni napadi oko Pelješkog mosta i granice nemaju smisla jer će se on graditi. Besmisleno je napadati hrvatsku predsjednicu zbog nekih napisa u stranom tisku koji su demantirani.

Kovač je najavio i kako će službeni Zagreb biti još angažiraniji oko Bosne i Hercegovine, na što ga pozivaju i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari u BiH. Hrvatska je potpisala Dejton i ima obvezu brinuti o stabilnosti BiH i poticati ispunjenje obaveza koje se tiču Ustava”, rekao je Kovač.

(Vijesti.ba

/Avaz)

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo