Connect with us

BiH

PRAVI SE JAVIO: Oglasio se Milan Tegeltija VANREDNO, evo koga je sve isprozivao…

Published

onPredsjednik VSTV-a Milan Tegeltija oglasio se ponovo u javnosti tako što je večeras na svom Facebook profilu dao određena pojašnjenja, a zbog toga što se, kako je rekao, u javnost plasiraju “potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTV-a i Poslovnika o radu VSTV-a. Njima se, kaže Tegeltija, pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTV-a od 23. maja prekršene poslovničke odredbe. Tada je naime na inicijativu Tegeltije organizovana vanredna sjednica VSTV-a a njemu je data podrška na toj sjednici.

Njegovo pojašnjenje prenosimo u cjelosti:

1. Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTV-a , koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadležna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dużnosti člana ili predsjednika VSTV i koja może da predloži postupanje po članu 6. stav 3. Zakona o VSTV (prihvatamje ili odbijanje prijedloga za smjenu), je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno namanje 1/3 članova VSTV ( 5 članova VSTV) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTV za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTV ima ukupno 15 članova)

2. Prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS kako je to predviđeno članom 6. Zakona o VSTV-u.

3. Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTV je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTV-a a ne kao njegova zamjena , pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nužnoj 1/3 članova VSTV koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTV-u.

4. Znači , da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTV-a od 1/3 odnosno najmanje pet članova VSTV-a.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo