Connect with us

Scitech

PREVRŠILI SVAKU MJERU: Amnesty International tuži Izraelce zbog špijuniranja putem WhatsAppa, evo kako to rade…

Published

on


U tužbi protiv tvrtke NSO Group koju je Amnesty International podnijela u Izraelu zbog sumnje u špijuniranje njihovih djelatnika ta je organizacija od izraelske vlade zatražila da se toj tvrtci za kibernetičko prikupljanje i analizu podataka povuče dozvloa za izvoz.

Alat koji je pritom korišten – sofisticirani špijunski softver Pegasus – razvili su u tvrtci NOS. U tužbi Amnesty Internationala navedeno je kako osoblje te organizacije već dulje ima razloga strahovati kako su metom napada pomoću tog softvera te kako su pod nadzorom.

Britanski ulagač i filantrop Stephen Peel, čija tvrtka Novalpina drži većinski upravljački udio u NSO-u, supotpisao je pismo upućeno Amnestyju u kojem je navedeno kako će ‘učiniti sve što je potrebno kako bi njihova tehnologija bila upotrijebljena u pravu svrhu, prevenciju nanošenja štete temeljnim ljudskim pravima terorizmom i ozbiljnim zločinima, a ne zlorabljena kako bi podrivala druga temeljna ljudska prava’.

U toj kompaniji ustraju u tvrdnji kako svoju tehnologiju prodaju samo organima reda i obavještajnim agencijama koje ciljaju legitimne mete poput terorista i kriminalaca.

U Amnestyju se s time ne slažu. Ističu kako su u NSO u više navrata pokazali kako namjeravaju izbjeći odgovornost za načine na koje se njihov softver koristi. Ocijenili su kako jedino intervencija vlasti može tome stati na kraj. U NSO-u nisu komentirali pojedine napade, ali su nakon upada u WhatsApp obznanili kako će istražiti sve „vjerodostojne navode o zloupotrebi“ svoje tehnologije, piše Daily Mail.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo