Connect with us

BiH

REZULTATI VUČIĆEVE VLADAVINE: Sve više mladih Srba se protivi članstvu Srbije u EU

Published

on


Prema Alternativnom izvješću o položaju mladih, 38 posto ispitanika između 15 i 30 godina kaže “da”  Europskoj uniji, dok ih je 40 posto reklo “ne”, navodi portal European Western Balkans (EWB).

Naglašavajući kako “nisu samo postotci” ono što brine, EWB upozorava na činjenicu da je prije dvije godine taj odnos bio 42 naspram 32 posto u korist eurooptimista i onih koji podržavaju članstvo.

Još više negativnih trendova

Ovogodišnje izvješće donosi još negativnih trendova kada je riječ o potpori EU-u – čak 56 posto sudionika istraživanja drži da bi se u Srbiji živjelo isto ili gore kada bi postala članica EU-a, dok je u 2017. tih odgovora bilo 49 posto, dok bi se, prema mišljenju 33 posto ispitanika, Srbija u vanjskoj politici trebala osloniti na Rusiju.

 

Samo njih 21 posto najvećeg saveznika Srbije vidi u Bruxellesu, pokazuje istraživanje.

Istodobno, unatoč tome što smatraju da se Srbija treba okrenuti Rusiji, mladi se ne žele tamo i preseliti jer bi skoro polovica ispitanika koji bi željeli napustiti Srbiju radije živjela u zemljama zapadne Europe, dok bi samo pet posto njih izabralo Rusiju.

Osim Rusije i EU-a, mladi žele i u SAD, zemlje regije, ali i druge dijelove svijeta, no nijedan kraj svijeta ni kontinent nije ni blizu privlačan kao članice Europske unije, kaže za European Western Balkans generalni tajnik KOMS-a Stefan Đorđević. 

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo