Connect with us

BiH

SAVJET MITRPOLIJE CPC-a: ‘Srpska crkva vrećama iznosi milione eura iz Ostroga, ulaže ih u Srbiju i RS’

Published

on


Potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić, za CdM kaže da za njihovu nervozu ima više razloga.

“Srpska crkva je u neredovnim prilikama, počev od 1996. zaključno sa 2006. godinom, u vrijeme beogradske vojno-policijske okupacije Crne Gore, zloupotrebom sile, nezakonito, bez pravnoga osnova, najobičnijim upisom u katastar nepokretnosti, na sebe upisala 12 od ukupno 50 kvadratnih kilometara crkvenog zemljišta, većinu od 60 manastira i od oko 600 crkava, koje su do tada bile u državnome vlasništvu”, jasan je Vučinić.

Dodaje da sada pokušavaju na svaki način da sačuvaju tu moćnu crkvenu infrastrukturu, koja je ne samo izvor kolosalnih prihoda, nego i temeljna infrastruktura za protivustavnu djelatnosti s ciljem rušenje ustavnog poretka i ponovne aneksije Crne Gore Srbiji.

“Inače, njeni klirici javno izjavljuju da je nezavisnost Crne Gore privremeno rješenje”, tvrdi on.

Vučinić napominje kako samo manastir Ostrog, najveće pravoslavno svetilište u ovom dijelu Balkana, godišnje donosi prihode koji se mjere desetinama milona eura koji se vrećama iznose iz zemlje i investiraju u republiku Srpsku i Srbiju.

“Tim sredstvima se finansira i protivustavna djelatnost Srpske crkve u Crnoj Gori. Novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti tome će se stati na kraj.

Njegovim članom 62 propisano je da se sva imovina vjerskih zajednica i crkava koja je do 1918. izgrađena ili stečena iz državnih i narodnih sredstava upisuje na crnogorsku državu. Dakle, sva odnedavno nezakonito upisana crkvena imovina na Srpsku crkvu ponovo će se naći u državnome vlasništvu”, smatra on.

Stoga je, smatra Vučinić, taj član, i samo taj član, izazvao nervozu u beogradskim klerikalnim, političkim i naučnim krugovima.

“Jer će na temelju toga Zakona Srpska crkva izgubiti ekskluzivni status a Crnogorska će dobiti domicilni, sa svim pravnim i materijalnim konsekvencama koje iz toga proishode.

I to je razlog bijesa velikosrpskih centara moći koji se ovih dana izliva na javnu scenu. Na sreću, država suvereno vlada svim instrumentima sile, a i nalazimo se pod visokom zaštitom Zapadnih sila i NATO-a, pa se ne treba bojati da može biti ugrožen ustavni poredak”, zaključuje Vučinić.

Da podsjetimo, Srbija ja žestoko zamjerila Crnoj Gori što je najavila usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Cijelu kampanju pokrenuo je tamošnji državni vrh. Sve to je aminovao poglavar SPC, patrijarh Irinej.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo