Connect with us

Zanimljivosti

SENZACIONALNO: Prvi put u povijesti ribe snimljene kako pjevaju poput ptica, evo i dokaza…

Published

on


No, na nekim mjestima u podmorju našeg planeta možete, ako dobro poslušate, čuti kako pjeva zbor riba, tvrde znanstvenici, a prenosi New Scientist.

Ribe koje pjevaju tijekom sumraka i zore

Bioakustičar Robert McCauley i njegovi kolege sa Sveučilišta Curtin u Australiji snimali su tijekom 18 mjeseci vokalno izražavanje riba u obalnim vodama pokraj Port Hedlanda u zapadnoj Australiji i identificirali sedam različitih zborova riba koji pjevaju tijekom sumraka i zore.

Na snimci pozadinski zvuk koji podsjeća na duboke zvuke roga dolazi od vrste Protonibea diacanthus, dok periodično “gunđanje“ pripada ribi Terapontidaei. Treći sudionik grupnog pjevanja je nešto tiša vrsta Ogcocephalidae koja pjevuši nešto što sliči na “ba-ba-ba”.

“Slušam riblje vokalizacije već skoro 30 godina i još me uvijek zadivljuju svojom raznolikošću”, rekao je McCauley.

 

Vokalizacija igra važnu ulogu u različitim ponašanjima riba. Bitna je kod hranjenja, reprodukcije i teritorijalnih sporova. Noćne grabežljive ribe pozivima šalju poruku svome jatu da se drži zajedno tijekom lova, dok ribe koje su aktivne tijekom dana koriste zvuk kako bi obranile svoj teritorij.

“Imate jutarnji i večernji zbor, kao i kod ptica u šumi”, rekao je morski biolog Steve Simpson sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici su pjevanje riba snimili dvama snimačima morskih zvukova, jedan je bio pozicioniran u blizini obale Port Hedlanda, a drugi dvadesetak kilometara dalje od obale.

“Pomoću njih smo mogli pratiti što se događa u podmorju Port Hedlanda 24/7 tijekom godine i pol dana. Ne znam ni za jednog ronioca koji bi tako dugo izdržao ispod površine mora“, dodao je Simpson.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo