Connect with us

Scitech

SIJA, TAKO JAKO: Crna rupa koja je počela bljeskati, zbunila je naučnike (VIDEO)

Published

on


Sagittarius A, supermasivna crna rupa, obično je mirna s minimalnom fluktuacijom svjetla kojeg emitira. No nedavno je svjetlila 75 puta svjetlije nego ikad prije i to bez ikakvog razloga, ako razlog postoji onda nije poznat astronomima.

Ranije ove godine, Tuan Do, astronom s UCLA-e, i njegov tim snimili su promatranja galaktičkog centra koristeći WM Keck Observatory na Havajima tijekom četiri noći. Ekipa je primijetila bizaran blijesak 13. svibnja, zabilježivši je u dvosatnom vremenskom roku koji je fenomen smanjio na samo nekoliko sekundi. Dosad neviđeni nalazi objavljeni su u Astrophysical Journal Letters.

Kako Do objašnjava, snimka započinje najsjajnijim trenutcima Sagittarius A, što znači da je mogla biti i svjetlija prije nego što je tim započeo svoja zapažanja. Astronomi sada prikupljaju podatke kako bi utvrdili što je točno uzrokovalo iznenadni bljesak, iako postoji nekoliko teorija.

“Možda više plina upada u crnu rupu, što dovodi do većih količina akumulacije, zbog čega bi ona mogla biti svjetlija”, rekao je Do za New Scientist.

Postoji i mogućnost da je crna rupa konačno konzumirala plinski oblak poznat kao G2, koji se približio Sagittariusu A u 2014. godini.

Kopneni opservatorij Keck nastavit će promatrati centar Mliječne staze dok više ne bude vidljiv sa Zemlje noću. U međuvremenu, mnogi drugi svemirski teleskopi, Spitzer, Chandra, Swift i ALMA, promatrali su galaktički centar, vjerojatno prikupljajući podatke koji bi mogli pomoći objasniti što Sagittarius A radi.

Here’s a timelapse of images over 2.5 hr from May from @keckobservatory of the supermassive black hole Sgr A*. The black hole is always variable, but this was the brightest we’ve seen in the infrared so far. It was probably even brighter before we started observing that night! pic.twitter.com/MwXioZ7twV

— Tuan Do (@quantumpenguin) 11. kolovoza 2019.

(Logicno.com/Mirsad Š.)

https://www.logicno.com/vijesti/crna-rupa-koja-je-pocela-bljeskati-zbunila-je-znanstvenike-video.html 

 

 قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo