Connect with us

BiH

ŠTA TO SMRDI U BEOGRADU?: I to još odavno

Published

on


Iz Zavoda za javno zdravlje poručuju da nema razloga za brigu i da bi problem mogla da riješi već sljedeća kiša.

Svake godine u ljetnim danima ista priča. Smrad čije porijeklo nam nije jasno tjera nas da se i na ovim temperaturama zatvaramo u stanove.

“Ove godine da, i to možda najgore od svih godina. Karaburma, pa i Mirijevo, u Mirijevu je katastrofa. Užas, ne može da se spava”, kažu građani.

Ovo je potvrđeno i u Zavodu za javno zdravlje, gdje kažu da duže vrijeme sa visokim temperaturama odgovara stvaranju i isparavanju smrdljivih materija.

“Došlo je do povlačenja vode reka Sava i Dunav u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni delovi iz kolektora isparavaju u vazduh okoline.

Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa”, navode iz Zavoda.

Oni koji su u rukavcu na Adi Huji stalno, kažu da je problem što se radi o stajaćoj vodi.

“Znači trebalo bi da se, to je priča koju slušam od kad sam ovde, da se prokopa jedan kanal, koji bi svežu vodu iz Dunava ubacivao u Dunavac. Zbog toga smrada ima”, kaže Miodrag Fantovski.

Drugi kažu da je problem mnogo veći.

“A rukavac, oni ne mogu ništa da pomognu, jer je naselje napravljeno duž Mirijevskog bulevara, svi su se uključili u Mirijevski potok i sva ta kanalizacija sad ide kod nas.To nije bilo. Nekada je u Mirijevskom potoku bilo ribe za pecanje, i deca su se kupala”, navodi Ferenc Varga.

Najbitnije je da opasnosti po zdravlje nema.

“To nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih mirisa”, tvde u Zavodu za javno zdravlje grada Beograda.

A neprijatni mirisi dolaze i sa mnoštva poljoprivrednih gazdinstava u okolini Beograda. U Zavodu za javno zdravlje kažu da se radi o đubrivu, a to su osjetili i u rukavcu na Adi Huji.

“Smrdi nešto kao da je iz poljoprivrede, kao da je sa gazdinstva, ono džubrivo stočno, tako nešto u zadnje vreme, zašto ne znam, a ide nekako odavde negde kad duva vetar i onda nam se čini da je to iz pravca Krnjače, ili odakle ne znam”, kaže građanin.

Pretprošle godine Beograđane su gušili oblaci dima sa deponije u Vinči, gdje požar danima nije mogao da se ugasi.

(B92)

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo