Connect with us

Scitech

ŠVICARSKI STRUČNJACI SE POHVALILI VIDEOM: Konstruirali dron koji ‘vidi’ i izbjegava prepreke, gađali su ga svim i svačim, a on…

Published

on


To je ostvareno novom tehnologijom robotske navigacije razvijenom u ovom laboratoriju, a koja se oslanja na računalni vid i reagira na promjene u okruženju s vrlo niskom latencijom.

Dron, za sada, bez problema može izbjeći loptu bačenu prema njemu brzinom i većom od 30 km/h. Ono što je jedinstveno u svijetu kod ove tehnologije jest činjenica da se dron ne oslanja ni na kakav vanjski sustav pozicioniranja već se služi isključivo vlastitim senzorima i “vidom” za navigaciju i izbjegavanje prepreka ili sudara s drugim brzim objektima.

Znanstvenici koji su ga izradili htjeli su vidjeti gdje su granice kad je riječ o brzim reakcijama na promjenu okoline. Kako bi skratili vrijeme od primjećivanja prepreke do reakcije poslužili su se naprednim kamerama (event-based camera) koje su izrađene tako brzo “primjećuju” promjene u kadru, tj. da snimaju samo one piksele koji se mijenjaju – dajući tako vrlo brzo potrebnu informaciju sustavu kontrole motora i navigacije.

Takve kamere su prilično skupe, no ekipa koja stoji iza ovog projekta nada se da bi njihov rad u budućnosti, zajedno s napretkom tehnologije i porastom rezolucije ovakvih kamera, mogao donijeti veću sigurnost vojnim i civilnim dronovima u letu.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo