Connect with us

BiH

TUŽNA GODIŠNJICA: Prošle su 4 godine od ubistva Tomislava Salopeka, Hrvata kojeg je pogubio ISIS

Published

on


Salopek je otet u Kairu 22. srpnja 2015. dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG). Imao je 30 godina.

Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza 2015. snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

 

Nakon isteka roka koji je ISIS postavio, o Salopeku se nije znalo ništa do 12. kolovoza 2015. kada je objavljena snimka na kojoj ga maskirani islamisti obezglavljuju. Tijelo nikad nije pronađeno, a mnogobrojni analitičari složili su se da vjerojatno nikad neće ni biti nađeno i vraćeno obitelji. Ista je situacija i s tijelima ostalih zarobljenika koje je Islamska država pogubila.

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina koje je počinila Islamska država u Egiptu. Za sobom je ostavio suprugu Natašu i dvoje male djece. U trenutku kad je otet, Salopek je planirao godišnji odmor sa svojom obitelji.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo