Connect with us

BiH

ULAZIO DJECI GO U SOBU I TJERAO DA GA ‘MASIRAJU ISPOD PUPKA’: Zbog bludnog vladike Pahomije djeca bila na ivici samoubistva, njihove priče su jezive

Published

on


Tiranija i bludničenje vladike vranjskog Pahomija upropastilo je živote nekoliko monaha, rastjeralo bratstva, sestrinstva i vjernike manastira Prohor Pčinjski. Nakon što su zastarijeli raniji slučajevi protiv Pahomija, u kojima se tereti da je seksualno uznemiravao maloljetne mladiće, vladika ponovo radi isto – najnovije optužbe govore da je “spopadao” mladog monaha ovog manastira.

Kako je “Blic” već pisao, Tomislav Gačić (67), odnosno vladika Pahomije, našao je novu žrtvu. Naši izvori iz vranjske eparhije navode da je Pahomije već neko vrijeme “ustremljen na mladog monaha”, koji je trpio, tražio pomoć i žalio se višim instancama, ali nakon što je reakcija izostala, mladić je odlučio da iz manastira ode. Kao, usotalom, i mnogi drugi. 

“Spopadao ga je neko vrijeme”

– Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vrijeme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet prije neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak – prenose izvori , inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj.

Kako saznajemo, monah koji je napustio manastir slovio je za budućeg igumana Prohora i bio je voljen u narodu, a za njim su su otišli i ostali koji su bili u manastiru: tri monaha i četiri iskušenika.

Svi Pahomijevi grijesi

Ovo nije prvi Pahomijev greh, a uporište da ih konstantno ponavlja vjerovatno nalazi u činjenici da nikada nije bio kaženjen za svoja nedjela. Stoga se postavlja pitanje: ko štiti ovog nasilnika, bludnika i prevaranta?

Seksualno zlostavljao dječake, sud ga oslobodio

Podsjetimo, tada maloljetni M. T, I. N, i K. M. optužili su Pahomija za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske. Oni su krivične prijave protiv visokog crkvenog starješine podnijeli 31. decembra 2002. godine.

Trojica dečaka imala su manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. U krivičnoj prijavi i svojoj ispovesti, 8. januara 2003. godine kada se saznalo za ovaj skandal, naveli su da ih je vladika Pahomije pipkao, mazio, terao ih da se „druže“, što su oni odlučno odbili.

Proces protiv Pahomija, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, počeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, da bi poslije dvije i po godine rastezanja i nemogućnosti da se donese presuda u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, bio preseljen u Niš.

Sraman sudski proces

Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je svojevremeno iznova, pa su sva četvorica dječaka bila ponovo maltretirana, odnosno primorana da ponovo daju iskaze pred sudom i nanovo se suoče sa Pahomijem.

Do završetka suđenja u Nišu, u martu 2006. godine, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična djela, iz 1999. godine i 2000. godine, dok je presudom predsjednika Vijeća Katarine Ranđelović, „uslijed nedostatka dokaza“ Pahomije oslobođen optužbi za preostala dva krivična dela – iz 2001. i 2002. godine.

Vrhovni sud Srbije ustanovio je 2007. godine da je tokom suđenja vladici Pahomiju, koji je oslobođen optužbe za bludne radnje nad četvoricom dečaka, bilo ozbiljnih propusta i time praktično priznao da Pahomije nije osuđen za djelo zbog koga je morao da se nađe iza rešetaka.

Ovo naknadno priznavanje greške je slaba utjeha zlostavljanim dječacima i njihovim roditeljima, jer suđenje Tomislavu Gačiću ne može da se ponovi.

Djeca bila na ivici samoubistva

– Priče djece bile su potresne i na sve nas su ostavile snažan utisak. Dječaci su pričali svoje lične tragedije. Za nas nije bio potreban nikakav istražni postupak ili utvrđivanje činjenica, jer su to sve dobra djeca. Ona nemaju nikakav razlog da blate bilo koga, a kamoli crkvu u kojoj će uskoro da služe. Njihov pretrpljeni bol izbijao je iz svakog njihovog stava, govora, srca – tvrdile su svojevremeno monahinja Jovana Stanković i iskušenica Nada Ćorilić, koje su svjedočile u korist oštećenih dječaka.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo