Connect with us

Zanimljivosti

USKORO ĆEMO SAZNATI ŠTA ILI KO JE ČUDOVIŠTE IZ LOCH NESSA: Potvrđena uspješna DNK analiza: ‘Istraživanje je izdvojilo jednu teoriju kao najizvjesniju’

Published

on


Profesor Neil Gemmell sa Univerziteta Otago na Novom Zelandu vodio je tim sastavljen od međunarodnih stručnjaka kako bi otkrili nešto novo o čudovištu iz jezera Loch Ness. Radilo se o DNK analizi uzoraka sa slavne lokacije u Škotskoj nakon koje su zaključili da je od brojnih teorija koje su se dosad pojavila, jedna doista vrlo vjerojatna. 

Tim je skupio 250 uzoraka iz vode – kože, ljuske, perja, krzna, izmeta i urina – ne bi li ustanovili genetskom identifikacijom što to tačno sve živi pod vodom. Detaljne će rezultate objaviti 5. septembra kad će predstaviti kompletno istraživanje, piše Sky News.

 

– Bilo je preko hiljadu prijava da se nešto neobično pokazalo u jezeru Loch Ness što je, naravno, potaknulo priče o čudovištu koje ondje živi. Od svih tih prijava možda su četiri objašnjenja izgledna. Naše istraživanje odbacuje većinu tih teorija, no jedna je i nakon ovoga ostala prilično izvjesna – rekao je prof. Gemmell.

  

Jedna od najraširenijih teorija je da u Loch Nessu živi dugovrato čudovište, odnosno plesiosaur koji je, nekim čudom preživio sva razdoblja u kojima su ostali dinosauri izumrli. Po drugoj teoriji čudovište iz Loch Nessa je zapravo vrsta divovske jesetre ili soma, a treći vjeruju da je riječ o obmanama, odnosno plutajućim granama ili posljedici igre snažnog vjetra i vode.

Većina znanstvenika odbacuje uopće mogućnost postajanja takozvane Nessie, smatrajući sve takve insinuacije običnom prevarom. 

Jedna od najpoznatijih fotografija čudovišta iz škotskog jezera potječe iz 1934. Navodno ju je snimio Robert Kenneth Wilson, no kasnije se ispostavilo da se radilo o montaži čije je autorstvo na samrtnoj postelji priznao Chris Spurling.

Profimedia, AFP

Tpkom pretrage jezera zvučnim radarom norveška grupa stručnjaka otkrila je devet metara dugačak model zvijeri. Kasnije je potvrđeno da se radi o filmskom rekvizitu izrađenom za potrebe snimanja filma ‘The Private Life Of Sherlock Holmes’ 1970. 

Unatoč činjenici da za čudovište iz Loch Nessa gotovo sigurno postoji razumno objašnjenje, fascinacija bićem koje podsjeća na dinosaura ne prestaje i donosi milione nacionalnoj ekonomiji. Stotine hiljada turista godišnje dolazi u obližnje selo Drumnadrochit svake godine u nadi da će snimiti neku novu, relevantnu fotografiju.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo