Connect with us

BiH

VJEŽBA U HRVATSKOJ: U američkom desantu na Slunj sudjeluju i vojnici BiH (VIDEO)

Published

on


Vježba Immediate Response 19 provodi se od 10. maja do 6. juna 2019. na teritoriju Hrvatske na vojnom poligonu “E. Kvaternik” Slunj i u vojarni “Josip Jović” Udbina, te na području Slovenije i Mađarske.

U vježbi sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, SAD-a, Albanije, Crne Gore, Kosova, Poljske, Francuske, Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke

Opisujući tok vojne vježbe proteklih dva dana, iz MORH-a navode da je ‘planiranim slijedom događaja, nakon zauzimanja ključnog terena kasarne “Josip Jović” u Udbini, u petak, provedeno ubacivanje izvidničkog elementa talijanskih specijalnih snaga na vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, sa svrhom prikupljanja podataka o snazi, broju i razmještaju protivničkih snaga’.

U subotu je 1. borbena zračna brigada američkih snaga nastavila operacije provedbom zračnog desanta iz kasarne “Josip Jović” u Udbini na vojni poligon “Eugen Kvaternik” kod Slunja, sa četiri helikoptera CH-47 Chinook i osam helikoptera UH-60 Black Hawk.

Zračni desant proveden je u četiri naleta, svaki nalet sastojao se od dva vala, a svaki val bio je formiran od dva helikoptera CH-47 Chinook i četiri helikoptera UH-60 Black Hawk. Tokom četiri sata desantirano je više od 400 pripadnika američkih snaga iz sastava 173. pješačke brigade

Završetkom zračnog desanta pripadnici 173. pješačke brigade Oružanih snaga SAD-a pripremaju se za zauzimanje objekata u području interesa.

Zračni desant provodi se sa svrhom zauzimanja ključnog terena, objekta ili infrastrukture u protivničkom zaleđu, iznenadnim i brzim ubacivanjem snaga helikopterima, uz maksimalno korištenje elementa iznenađenja.

Međunarodnu vojnu vježbu Immediate Response 19 planira i usmjerava Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo