Connect with us

BiH

VUČIĆ IMA NOVI PROJEKAT, ŽELI DA ZAGOSPODARI CIJELIM BALKANOM: ‘To bi za Srbiju bilo spasonosno rješenje…’

Published

on


Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Beogradski mediji navode da su ideju o povezivanju Srbije, Crne Gore, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koju je predložio srpski predsjednik, podržali njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emmanuel Macron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurz.

Vučić je naveo da i u regionu neke zemlje  strahuju od balkanske unije i da neke države članice EU žele da stopiraju ovaj projekat pod izgovorom da na taj način staju na put uticaju Rusije i Kine.

– Region strahuje od srpske dominacije zbog snage naše ekonomije. Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga… mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse – upitao je Vučić.

Prema njegovoj ocjeni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rješenje, ali da je navodno još važnije za druge u regionu.

– Ali oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila – jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu – za svoju dominaciju. A mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo – objasnio je Vučić.

Vučić je govorio o situaciji na Kosovu, a na novinarsko pitanje šta će se desiti ako samit u Parizu, čiji su domaćini francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka, Vučić je odgovorio:

– Ako bude sastanka u Parizu, bićemo u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, bićemo u još težoj. Bićemo, narodski rečeno, u glibu i mi i ceo region. A rekao sam i više puta da je za razgovor, kao i za tango, potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda – rekao je Vučić.

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo