Connect with us

Regija

Vučić: Ne želim da imamo ratove, poštujemo integritet susjeda, ali branimo ćirilićno pismo

Published

on


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu njegove stranke SNS-a pod nazivom “Budućnost Srbije” u Beogradu održao je govor koji je praćen u publici povicima “Aco Srbine”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na mitingu njegove stranke SNS-a pod nazivom “Budućnost Srbije” u Beogradu održao je govor koji je praćen u publici povicima “Aco Srbine”.

Miting SNS-a u Beogradu pod nazivom “Budućnost Srbije” počeo je nešto poslije 18 sati, a okupio je između 140.000 i 150.000 ljudi.

Vučić je na početku svog govora kazao da je svjestan da više nikada neće govoriti pred tolikim brojem ljudi kao večeras.

“Ma koliko problema imali jedinstvo srpskog korpusa niko ne može da razbije niti da nas razdvoji. Kada se nešto loše dogodi u Beogradu jednako brine onaj u Prijedoru ili onaj u Pljevljima. Poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja u regionu, ali imamo pravo da se nazivamo Srbima, da branimo srpsko ćirilićno pismo”, kazao je Vučić.

On je kazao da trebaju na pitanju Kosova učiti od predaka.

On je kazao “morat ćemo graditi mnogo bolje odnose sa BiH, izuzevši predsjednika Dodika”.

“Sukobima i svađama ništa nećemo moći da dobijemo”, rekao je on, te je dodao:

“Želimo napraviti jedinstven srpski bukvar i čitanku za Srbe ma u kojoj državi živjeli. Ne želimo time da bilo koga plašimo. Poklonit ćemo 500 digitalnih učionica RS i da naš narod tamo prati sve moderne svjetske trendove. Hoćemo da nam djeca u Beogradu i u Banjoj Luci budu jednako uspješno kao djeca u zapadnoj Evropi ili Izraelu. Isto tako moj posao kao predsjednik Srbije da čuvamo mir. Želim da nemamo nijedan rat. Kao što smo nekada uspješno ratovali, želimo da vrijedno radimo, da izvozimo”, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas dobio važno pismo iz Volkswagena o tome da je “Srbija i dalje u igri”.

Foto: Kurir

“Tražili smo kompromis sa Albancima, molili smo ih. A oni su gledali da na svaki način ponize Srbiju. Kada smo potpisali sporazum u Briselu ispunjavali smo obaveze, a oni nijednu. Formirali su vojski i uveli takse. Samo jedna stvar je skuplja od glave, a to je obraz. Nikada nemojte pokušati da ga Srbiji ukaljate”, kazao je Vučić.

Prije njega je govorio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji nije štedio riječi za opoziciju.

“Đilas, Jeremić, Obradović imaju medije i podršku zapadnih zemalja, imaju sve, samo jedno nemaju, samo im jedno fali, narod. Narod je ovdje. Današnji skup je poruka jedinstva i snage srpskog naroda”, kazao je Dačić.

Prva se na navedenom mitingu obratila premijerka Srbija Ana Brnabić.

“Njima je važno da dođu na vlast. Kako-tako. Jeste li od njih čuli šta je njihov plan za Srbiju? Nismo mi kao oni, nismo mi kao Vuk Jeremić, koji je kao ministar vanjskih poslova pričao kako mu je Kosovo na prvom mjestu, a potom na sastancima u Briselu pričao da je on posvećen tome da Srbija postane punopravni član NATO”, kazala je ona, te je dodala:

“Mi nismo kao Dragan Đilas, koji ima 500 miliona evra posle nekoliko godina na vlasti. Nismo kao blizanci Sergej Trifunović i Boško Obradović, jedan psuje i vrijeđa, a drugi bije. Isti su. Uspjeli su da na svakom skupu nekoga uvrijede”, kaže Brnabić.

Također, na mitingu se obratio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

“Čast je biti ovdje. Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da mađarski ministar bude u kampanji vladajuće stranke. Danas pokazujemo da sve možemo da riješimo ako radimo na tome. Do promjena je došlo zahvaljujući ličnim naporima. Predsjednik Srbije, mađarski premijer i mnogi drugi su doprinijeli tome. Danas možemo da kažemo da su Srbi i Mađari prijatelji. Odnosi između dvije zemlje nikada nisu bili dobri kao danas”, kazao je Szijjarto.Vijest.ba

قالب وردپرس

Advertisement
Loading...
Advertisement
Advertisement
Loading...

Pridružite se!

Izdvajamo